Όταν την τελευταία Δευτέρα του φετινού Ιουλίου η τιμή του bitcoin εκτοξεύτηκε στα ύψη, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην Amazon, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δημοσιοποιήσει μια αγγελία για μια θέση εργασίας, μέσω της οποίας γνωστοποιούσε ότι αναζητούσε έναν ειδικό σε θέματα ψηφιακών νομισμάτων και blockchain προϊόντων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω θέσης εργασίας από τον γίγαντα του e-commerce, ήταν αρκετή για να πλησιάσει η τιμή του bitcoin τα 40.000 δολάρια και να ενισχυθεί κατά 15%. Μάλιστα, το bitcoin δεν ήταν το μόνο κρυπτονόμισμα, η τιμή του οποίου ενισχύθηκε την ίδια ημέρα, λαμβάνοντας ώθηση από την Amazon, αφού και το ethereum κατέγραψε μια ανοδική πορεία της τάξης του 8%, φτάνοντας τα 2.300 δολάρια, ενώ το cardano τονώθηκε κατά 9%.

Σε τι ακριβώς αφορούσε, λοιπόν, η συγκεκριμένη θέση εργασίας και γιατί επηρέασε τόσο πολύ -έστω και για μερικές ώρες- την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων; Η σχετική αγγελία ανέφερε ότι «ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, η Amazon διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ασφαλείς, διαδικτυακές συναλλαγές, μέσα από μία πληθώρα μεθόδων πληρωμών…», υπογραμμίζοντας πως τώρα, «αναζητά έναν έμπειρο product leader, που θα αναπτύξει τη στρατηγική ψηφιακών νομισμάτων και blockchain της Amazon και θα καταρτίσει έναν προϊοντικό χάρτη προς αυτή την κατεύθυνση». Μάλιστα, ο εν λόγω ειδικός «θα συνεργάζεται στενά με ομάδες σε όλη την Amazon, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος Amazon Web Services (AWS)».

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο AWS, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο τμήμα cloud computing της Amazon το οποίο δημιουργεί λογισμικά και τεχνολογικά προϊόντα για άλλες εταιρείες, έχει ενδιαφέρον. Διότι μπορεί η Amazon να μην επιτρέπει ακόμη στους πελάτες της να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα, ωστόσο, το AWS πουλάει ήδη ένα τεχνολογικό προϊόν, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.

Είναι η Amazon έτοιμη να εκδώσει και το δικό της token

Ήταν όμως τόσο μεγάλη η δυναμική της εν λόγω θέσης εργασίας, ώστε να επηρεάσει σημαντικά σχεδόν ολόκληρη την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων; Η αλήθεια είναι πως τη δημοσιοποίηση της σχετικής αγγελίας, ακολούθησαν δηλώσεις στελέχους της Amazon, το οποίο υπό το καθεστώς ανωνυμίας, προέβη σε κάποια σχόλια που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της Amazon, που μίλησε στη βρετανική ιστοσελίδα City AM διατηρώντας την ανωνυμία του, λοιπόν, «η Amazon θέλει να αρχίσει να δέχεται πληρωμές με bitcoin μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σκέφτεται να λανσάρει και το δικό της token το 2022». Όπως υπογράμμισε όμως, οι πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων αποτελούν μόνο την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για την Amazon. Διότι όπως εξήγησε, «αυτή η κίνηση αποτελεί βασικό κομμάτι του πώς ο ίδιος ο μηχανισμός της Amazon θα λειτουργεί στο μέλλον», σημείωσε.

«Η αρχή θα γίνει με το bitcoin -αυτό είναι το πρώτο, βασικό στάδιο του συγκεκριμένου project- και έρχεται κατευθείαν από ψηλά, από τον ίδιο τον Jeff Bezos», πρόσθεσε και η αλήθεια είναι πως μπορεί ο Jeff Bezos να αποχώρησε πρόσφατα από τη θέση του CEO του γίγαντα του e-commerce, ωστόσο, άφησε στο «τιμόνι» της Amazon το «δεξί του χέρι», τον Andy Jassy. Και όχι μόνο ο Bezos παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon, αλλά όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά πολλές αποφάσεις της εταιρείας και δη, εκείνες που σχετίζονται με τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Η ίδια πηγή υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι της τέταρτης μεγαλύτερης και πιο ισχυρής εταιρείας στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να στραφούν και σε άλλα κρυπτονομίσματα, αμέσως μόλις εδραιωθεί και καταστεί απολύτως ασφαλές ένα σύστημα πληρωμών μέσω bitcoin στην Amazon.

«Το ethereum και το cardano θα ακολουθήσουν…», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να συμβεί αυτό, «διότι τα σχέδια υπάρχουν και η επεξεργασία τους πραγματοποιείται ήδη από το 2019». Για την ακρίβεια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο, σύμφωνα με το στέλεχος της Amazon, η εταιρεία δεν θα μείνει μόνο εκεί. Γιατί αφού καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για τις πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων, θα πάει ένα βήμα παραπέρα και δη, θα προχωρήσει στην έκδοση του δικού της token.

Η απάντηση της Amazon που έβαλε τέλος στα σενάρια

Όπως ήταν λογικό, οι εν λόγω αναφορές προκάλεσαν ενθουσιασμό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των τιμών τους. Εν μέσω, λοιπόν, μιας πληθώρας δημοσιευμάτων, η εταιρεία χρειάστηκε να προβεί σε ανακοινώσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αναμένεται να δεχθεί πληρωμές με bitcoin μέχρι το τέλος του έτους και σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, το ενδιαφέρον της στρέφεται αποκλειστικά στο πώς το συγκεκριμένο σύστημα πληρωμών, θα μπορούσε να λειτουργήσει για τους πελάτες της.

Ουσιαστικά, η Amazon ξεκαθάρισε πως για την ώρα, αρκείται στο να εξερευνά περαιτέρω την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. «Μας εμπνέουν οι καινοτομίες που λαμβάνουν χώρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και εξερευνούμε τις επιδράσεις που θα είχαν στην Amazon», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, σημειώνοντας επίσης πως πιστεύει ότι το μέλλον θα βασίζεται σε νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τις σύγχρονες, γρήγορες και ανέξοδες πληρωμές και υπογραμμίζοντας ότι ελπίζει να φέρει αυτό ακριβώς το μέλλον στους πελάτες της «το συντομότερο δυνατόν».

Μετά τις ανακοινώσεις της Amazon, πάντως, να σημειώσουμε πως η τιμή του bitcoin κατέγραψε πτώση άνω του 7%, ενώ την ίδια πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι τιμές των υπόλοιπων γνωστών κρυπτονομισμάτων, με απώλειες που κυμάνθηκαν από 5 μέχρι 10%.

Το σίγουρο είναι πως αν οι εν λόγω προβλέψεις και δηλώσεις επαληθευτούν και η Amazon δώσει στο άμεσο μέλλον στους πελάτες της τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων, θα πρόκειται για ένα βήμα που θα αλλάξει τα πάντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και δη, στις αγορές των ψηφιακών νομισμάτων, ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στο ψηφιακό «αύριο». Διότι η συμμετοχή μιας εταιρείας με τεράστια δυναμική, όπως η Amazon, στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, θα συνέβαλε αναμφίβολα στην παγκόσμια -και σίγουρα ταχύτερη- διάδοση του bitcoin και των ψηφιακών νομισμάτων εν γένει. 

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!