Ακριβώς 27 χρόνια αφότου ίδρυσε την Amazon, την εταιρεία που έμελλε να αλλάξει για πάντα το τοπίο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την είδε να μετατρέπεται από ένα online βιβλιοπωλείο σε έναν e-commerce όμιλο αξίας 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Jeff Bezos αποχώρησε από τη θέση του CEO του γίγαντα του e-commerce. Ποιος ανέλαβε τώρα τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου; Το «δεξί χέρι» του Bezos και επί σειρά ετών στενός του συνεργάτης, Andy Jassy.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Bezos είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρούσε από τη θέση του CEO της εταιρείας και θα αναλάμβανε εκείνη του εκτελεστικού προέδρου, καθώς επιθυμούσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε άλλα επιχειρηματικά του εγχειρήματα, όπως την εφημερίδα Washington Post -της οποίας είναι ιδιοκτήτης- και τη διαστημική εταιρεία που ίδρυσε, τη Blue Origin, αλλά και να επικεντρωθεί σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. 

«Είμαι ένας εφευρέτης. Αυτό είναι που απολαμβάνω περισσότερο και αυτό κάνω καλύτερα», είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Bezos αναφορικά με την απόφασή του. Όσο για την ημερομηνία που διάλεξε για την αποχώρησή του από τη θέση του CEO της εταιρείας, σίγουρα δεν είναι τυχαία. Διότι στις 5 Ιουλίου του 1994 ιδρύθηκε η Amazon. 

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Jeff Bezos δεν έχει πια τον ρόλο του CEO της Amazon, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίζει να ασκεί τεράστια επιρροή στην εταιρεία την παρούσα περίοδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, αν αναλογιστούμε ότι ο Bezos παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon, ενώ όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά πολλές αποφάσεις της και δη, εκείνες που σχετίζονται με τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Μία στρατηγική αλλαγή σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Jeff Bezos να απομακρυνθεί από τη θέση που κατείχε επί σειρά ετών, έρχεται σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο για την ίδια την Amazon. Και αυτό διότι η πανδημία οδήγησε σε μία τεράστια ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας, συμβάλλοντας σε σημαντική αύξηση των κερδών της, αλλά και σε ακόμη περισσότερες προσλήψεις προσωπικού. Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μια στρατηγική αλλαγή σε μία περίοδο «εκρηκτικής» ανάπτυξης για την Amazon.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους σε ό,τι αφορά στην άνοδο της δημοφιλίας και φυσικά, των κερδών της Amazon τον τελευταίο χρόνο. Να αναφέρουμε απλώς ότι πάνω από 295.000 νέοι πωλητές «μπήκαν» στην Amazon από τις αρχές του 2021 μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καθώς και ότι η υπηρεσία Amazon Prime, η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί περίπου 200 εκατομμύρια μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο, τη χρονιά που πέρασε απέκτησε 50 εκατομμύρια νέους συνδρομητές. Όλα αυτά ενώ τα απανωτά lockdowns, έκαναν τις πωλήσεις στην Amazon να εκτοξευτούν κατά 38% το 2020, φτάνοντας το ποσό των 386 δισ. δολαρίων και καθώς μόνο το α’ τρίμηνο του 2021, η Amazon είδε τα κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται στα 8,1 δισ. δολάρια και τις πωλήσεις της να εκτινάσσονται κατά 44%.

Όπως και να έχει, η αποχώρηση του Jeff Bezos από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απώλεια δύναμης για τον ίδιο ή για την εταιρεία. Όπως προαναφέραμε, άλλωστε, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Για την ακρίβεια, μέχρι τον περασμένο μήνα είχε συνολικά 51,2 εκατομμύρια μετοχές της Amazon -ή περίπου το 10% των κοινών μετοχών της εταιρείας- αριθμός που ξεπερνάει το μερίδιο του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Amazon, το οποίο δεν ξεπερνά το 6,5%.

Andy Jassy ή αλλιώς, η «σκιά» του Jeff Bezos

Ποιος είναι όμως ο Andy Jassy που θα αναλάβει τώρα το «τιμόνι» της Amazon και τι γνωρίζουμε για τη σχέση του με τον Bezos; Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Bezos θα παραμείνει στο πλευρό του νέου CEO της εταιρείας, μιας και οι δυο τους συνεργάζονται πολύ στενά, ήδη από το 1997, με τον Jassy να θεωρείται από πολλούς ως η «σκιά» του ισχυρού άντρα της Amazon.

Για την ακρίβεια, ο Jassy έγινε μέλος της «οικογένειας» της Amazon λίγο αφότου αποφοίτησε από το Harvard Business School το 1997. «Έδωσα τις τελευταίες μου εξετάσεις στο Harvard τον Μάιο του 1997», ανέφερε ο ίδιος ο Jassy σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Recode και συνέχισε: «Άρχισα να εργάζομαι στην Amazon την ακριβώς επόμενη Δευτέρα και δεν είχα ιδέα τι θα έκανα εκεί. Δεν ήξερα ποιος θα ήταν ο τίτλος μου, αλλά ήταν πολύ σημαντικό για αυτούς το να βρισκόμουν εκεί εκείνη την ημέρα».

Με το πέρασμα των ετών, πάντως, ο Jassy κατάφερε να αποκτήσει και να διατηρήσει διάφορες θέσεις-«κλειδιά» εντός της εταιρείας, με μία από τις πλέον σημαντικές να είναι εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου του Amazon Web Services (AWS), του ταχύτατα αναπτυσσόμενου τμήματος cloud computing της Amazon. 

Να υπογραμμίσουμε δε πως η μετάβαση της Amazon στον «κόσμο» του cloud, ήταν μια απόφαση του ίδιου του Jassy η οποία, μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε και ιδιαίτερα κερδοφόρα. Συγκεκριμένα, το τμήμα AWS έφερε στην Amazon έσοδα 13,5 δισ. δολαρίων τους τρεις πρώτους μήνες του 2021. 

Το καλοκαίρι του 2021, λοιπόν, ενώ ο Jeff Bezos θα εκτοξευτεί στο διάστημα μαζί με τον αδερφό του, με έναν πύραυλο της δικής του διαστημικής εταιρείας, της Blue Origin, ο Andy Jassy θα κάνει τα πρώτα του βήματα στην πιο σημαντική θέση της καριέρας του, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Το σίγουρο είναι όμως ότι η παρουσία του Bezos στην Amazon θα συνεχίσει να είναι κάτι περισσότερο από αισθητή. 

Με πληροφορίες από CNN Business

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!