Την περασμένη Δευτέρα μέσω του Amazon News, ο παγκόσμιος κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε πως τα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 1 δις ευρώ στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών του και πιο συγκεκριμένα, σε έναν στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων, θέλοντας μέχρι το 2025 να έχει εξασφαλίσει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Σκοπός αυτής της μεγάλης επένδυσης είναι να προωθήσει την καινοτομία της βιωσιμότητας στον κλάδο των μεταφορών και να ενθαρρύνει τη δημιουργία δημόσιων υποδομών φόρτισης, ώστε να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις το παράδειγμά της και να μειωθούν ταχύτερα οι εκπομπές άνθρακα.

Όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, «το δίκτυο μεταφορών μας είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς τομείς της επιχείρησής μας, για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, θα απαιτηθεί μία σημαντική και διαρκής επένδυση». Μάλιστα, συμπλήρωσε πως, «η ανάπτυξη μέσω χιλιάδων ηλεκτρικών φορτηγών, φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και ποδηλάτων, θα μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα και ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τις βιομηχανίες μεταφορών και αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, να συνεχίσουν να καινοτομούν, για να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

Η Amazon χρησιμοποιεί ήδη οχήματα μηδενικών εκπομπών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τις δραστηριότητές της, οπότε αυτή η επένδυση θα προσθέσει μερικές χιλιάδες ακόμη στον στόλο της. Με αυτόν τον τρόπο, ο παγκόσμιος κολοσσός θα επιταχύνει σημαντικά την προσπάθειά του προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2040, δηλαδή δέκα χρόνια πριν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Πιο αναλυτικά, η εταιρία στοχεύει μέχρι το 2025 να έχει τριπλασιάσει τον στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων της στην Ευρώπη, δηλαδή από 3.000 που είναι σήμερα να ξεπεράσει τα 10.000. Παρότι δεν έκανε ξεκάθαρο ποιο είναι αυτή τη στιγμή το ποσοστό του ηλεκτροκίνητου στόλου της, ανέφερε πως ο ήδη υπάρχων στόλος πραγματοποίησε περισσότερες από 100 εκατομμύρια αποστολές πακέτων μέσα στο 2021.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Amazon έχει δημιουργήσει αρκετά σημεία μικροκινητικότητας ή αλλιώς, micromobility hubs, τα οποία λειτουργούν ως κεντρικοί σταθμοί παράδοσης, σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου, ενώ αναμένεται πως το ποσοστό θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι κόμβοι μικροκινητικότητας έχουν τοποθετηθεί σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και λειτουργούν κυρίως με ποδήλατα, ώστε να αποδεσμεύουν τα μεγάλα φορτηγά από την «καρδιά» του αστικού ιστού, όπου παρουσιάζεται μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων είναι ένας τομέας που είναι αρκετά δύσκολο να απελευθερωθεί άμεσα από τον άνθρακα, κυρίως λόγω του μεγέθους και του βάρους των φορτηγών και των ρυμουλκούμενων, καθώς και των μεγάλων αποστάσεων που χρειάζεται να διανύουν. Ομολογουμένως, τα βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά (eHGV) είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, όμως, προς το παρόν η παραγωγή και η φόρτιση των οχημάτων eHGV παρουσιάζει περιορισμένη διαθεσιμότητα. Ωστόσο, προβλέπεται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Amazon θα διαθέτει τουλάχιστον πέντε eHGV οχήματα στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας και άλλα 20 στους δρόμους της Γερμανίας.

Αυτό συμβαίνει διότι η εταιρία επιλέγει να αξιοποιεί τη δύναμη και την υπεροχή της, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή eHGV οχημάτων, ώστε εκείνη, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, να εγκαταλείψουν σύντομα τα οχήματα που κινούνται με καύσιμα diesel και να στραφούν σε οχήματα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αναμένεται να αποκτήσει περισσότερα από 1.500 eHGV οχήματα, εκ των οποίων τα 700 θα κυκλοφορούν στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος του 2025, ενώ θα κατασκευάσει σύγχρονους, εξιδεικευμένους φορτιστές σε όλες τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της, επιτρέποντας στα ηλεκτροκίνητα οχήματα της εταιρεία να πραγματοποιούν μία πλήρης φόρτιση σε λιγότερο από δύο ώρες.

Η Amazon αποσκοπεί μέχρι το 2025 να πραγματοποιεί όλες τις δραστηριότητές της, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς το 2021 κατάφερε να πετύχει τον σκοπό της σε ένα ποσοστό που έφτασε το 85%. Το ποσοστό αφορά σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, από τα data center στις αποθήκες και από τα γραφεία στα φυσικά καταστήματα που διαθέτει. Τέλος, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 30 ηλιακών και αιολικών πάρκων στη Μεγάλη Βρετανία. 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!