Έπειτα από την εξαγορά της αμερικανικής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων Whole Foods έναντι 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, η Amazon αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη μεγάλο και σημαντικό επιχειρηματικό βήμα, προχωρώντας στην απόκτηση του περιεχομένου των ιστορικών Metro Goldwyn Mayer Studios, της γνωστής μας MGM.

Πιο αναλυτικά, η Amazon προσέφερε συνολικά 8,45 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την κορυφαία εταιρεία θεάματος, στο περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνονται οι ταινίες James Bond και μεταξύ άλλων, το αριστούργημα «Η Σιωπή των αμνών».

Γιατί ο κολοσσός του e-commerce αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση; Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Prime Video και Amazon Studios, Mike Hopkins,

αποκτώντας συνολικά 4.000 ταινίες και 17.000 τηλεοπτικές σειρές της MGM, η Amazon σκοπεύει να ενισχύσει τα Amazon Studios, δηλαδή το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό της τμήμα. Για την ακρίβεια, η πραγματική οικονομική αξία πίσω από αυτή τη συμφωνία, σχετίζεται με την κληρονομιά και τον κατάλογο των ταινιών της σπουδαίας εταιρείας θεάματος, που η Amazon σκοπεύει να αναδιαμορφώσει και να αναπτύξει, μαζί με την ταλαντούχα ομάδα των ανθρώπων της MGM, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Hopkins, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την απόφαση «συναρπαστική». Διότι, όπως εξήγησε, παρέχει πολλές ευκαιρίες για υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Περισσότερο και καλύτερο περιεχόμενο, πιο πολλοί Prime συνδρομητές

Η εξαγορά της MGM δείχνει ουσιαστικά πως η Amazon είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές επενδύσεις, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά των streaming υπηρεσιών (Netflix, Disney), μέσα από την ενίσχυση του περιεχομένου που διαθέτει και διανέμει. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι, φυσικά, η προσέλκυση περισσότερων συνδρομητών στην υπηρεσία Amazon Prime, η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί περίπου 200 εκατομμύρια μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μόνο τη χρονιά που πέρασε και λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή μας, απέκτησε 50 εκατομμύρια νέους συνδρομητές.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως οι επενδύσεις σε video content, ως μέρος της στρατηγικής της Amazon για την αναβάθμιση του περιεχομένου που προσφέρει και την αύξηση των Prime συνδρομητών, ήταν εδώ και καιρό στα σχέδιά της, ενώ είχε γίνει αντιληπτή ήδη από το περασμένο έτος, όταν και η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει 11 δισ. δολάρια σε περιεχόμενο βίντεο και μουσικής.

Αξίζει να σημειώσουμε δε πως πρόσφατα, η Amazon ανακοίνωσε ότι ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της, Jeff Blackburn, επιστρέφει στην εταιρεία λίγους μόλις μήνες έπειτα από την αποχώρησή του, αυτή τη φορά όμως για να επιβλέψει ένα νέο τμήμα που θα αφορά στο κομμάτι της ψυχαγωγίας (global media & entertainment) και συγκεκριμένα, τις υπηρεσίες Prime Video και Amazon Studios και την προώθηση και την παραγωγή μουσικής, podcasts, αλλά και gaming επιλογών.

Με λίγα λόγια, η Amazon φαίνεται πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις επενδύσεις στην ψυχαγωγία και την παροχή καλού και ποιοτικού περιεχόμενο. Και το σίγουρο είναι πως καλύτερο και περισσότερο περιεχόμενο μεταφράζεται σε πιο πολλούς συνδρομητές στο Amazon Prime και περισσότερες επισκέψεις και πωλήσεις μέσω της Amazon. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, οι συνδρομητές του Amazon Prime, κάνουν πιο συχνά online αγορές και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στη γνωστή e-commerce πλατφόρμα, σε σχέση με όσους δεν έχουν γίνει ακόμη μέλη της υπηρεσίας.

Οι ταινίες και οι σειρές που θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της Amazon

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ταινίες και οι σειρές οι οποίες θα ενισχύσουν το περιεχόμενο της Amazon, μέσα από τη συμφωνία της εταιρείας με την MGM; Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εκτός από τον κατάλογο ταινιών του James Bond και του Rocky, η MGM βρίσκεται επίσης πίσω από πολλές δημοφιλείς σειρές, όπως το  «TheHandmaid’s Tale», το «Fargo» και το «Vikings», αλλά και αμερικανικά shows όπως το «Survivor» και το «TheReal Housewives».

Στη λίστα των 4.000 ταινιών της MGM που εξαγόρασε η Amazon, περιλαμβάνονται επίσης και κλασικά έργα, όπως τα αριστουργήματα «Η σιωπή των αμνών», «Οι δώδεκα ένορκοι», «Θέλμα και Λουίζ», «Χορεύοντας με τους λύκους» και «Οργισμένο είδωλο».

Όσο για γνωστές ταινίες που είναι ήδη στη διάθεση των συνδρομητών του Amazon Prime και τη διανομή των οποίων έχουν αναλάβει τα Amazon Studios, η online υπηρεσία παραγωγής ταινιών της εταιρείας, οι «Blow theMan Down», «The Vast of Night», «Sound of Metal», «7500», «One Night In Miami» και «I’m Your Woman», ξεχωρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά της MGM από την Amazon αποτελεί μία σημαντική κίνηση στον χώρο των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, η οποία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον «γίγαντα» του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πάνω από όλα όμως, συνιστά μία απόφαση που έρχεται σε μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας, το streaming περιεχόμενο είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Το αν το Prime Video θα είναι το νέο Netflix, μένει να το δούμε.

Με πληροφορίες από CNBC

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!