Σκέφτεστε να γίνετε πωλητές στην Amazon; Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε υπάρχει ένα δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε. Ποιο είναι αυτό; Εάν θα εκπληρώνετε μόνοι σας τις παραγγελίες σας ή εάν θα αφήνετε την Amazon να το κάνει για εσάς, μέσα από συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρέχει.

Φυσικά, για να πάρετε τη συγκεκριμένη απόφαση είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο για το Amazon FBA όσο και για το FBM. Οι παρακάτω λίστες, λοιπόν, θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση, επιλέγοντας ποια μέθοδος είναι καλύτερη, τελικά, για την επιχείρησή σας.

Τι είναι το Amazon FBA;

Πριν εξερευνήσετε εις βάθος ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, τι είναι το Amazon FBA. Το Amazon FBA ή Fulfillment by Amazon, είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται από την Amazon σε πωλητές, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να στείλετε το απόθεμά σας FBA απευθείας στα κέντρα ολοκλήρωσης της παραγγελίας της Amazon, όπου στη συνέχεια θα αποσταλεί στους πελάτες σας. Συγκεκριμένα, όταν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε το Amazon FBA στο κέντρο πωλητών, η Amazon χρεώνει μια αμοιβή εκπλήρωσης της παραγγελίας, καθώς και μία μηνιαία χρέωση αποθήκευσης του αποθέματος.

Τι είναι το Amazon FBM;

Από την άλλη πλευρά, το Amazon FBM ή Fulfilled by Merchant, είναι ένα δίκτυο εκπλήρωσης όπου ο πωλητής είναι υπεύθυνος τόσο για την αποθήκευση αποθεμάτων όσο και για τις παραγγελίες αποστολής. Αν και αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει πιο οικονομικά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς εξαρτάται από το πόσα αποθέματα και πόσο εργατικό δυναμικό διαθέτει. Έξτρα tip, λοιπόν, για εσάς που θέλετε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας στην Amazon, είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών της Amazon, που μπορούν να σας βοηθήσουν να επεκτείνετε και να διαχειριστείτε την επιχείρησή σας.

Τα πλεονεκτήματα του Amazon FBA

Εάν σκέφτεστε ήδη, ότι θα ήταν ευκολότερο και πολύ λιγότερο αγχωτικό να αφήσετε την Amazon να φροντίσει για την αποθήκευση και την αποστολή των παραγγελιών σας, τότε δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς από τους κορυφαίους πωλητές στην Amazon πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπηρεσία.

Ο λόγος είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήση του Amazon FBA:

 • Prime shipping
 • Winning the Buy Box
 • Amazon SEO
 • Customer service
 • Multi-Channel Fulfilment (MCF)

Τα μειονεκτήματα του Amazon FBA

Αν και το Amazon FBA είναι μια εξαιρετική υπηρεσία που μπορεί να σας βοηθήσει να προωθήσετε την επιχείρησή σας στην Amazon, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Cost
 • Less control
 • Labeling requirements

Τα πλεονεκτήματα του Amazon FBM

Εάν επιλέξετε να είστε πωλητής FBM, μπορείτε είτε να αποθηκεύσετε και να στείλετε τα items μόνοι σας, είτε να προσλάβετε μία τρίτη υπηρεσία για να το κάνει για εσάς. Φυσικά, υπάρχουν πολλά οφέλη από την επιλογή αυτής της μεθόδου, όπως:

 • More control over inventory
 • More affordable

Τα μειονεκτήματα του Amazon FBM

Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στην επιλογή να αναλάβετε μόνοι σας το συγκεκριμένο part, όπως:

 • Less chance of winning the Buy Box
 • Less effective SEO
 • More responsibility

Οι παραπάνω λίστες, όχι μόνο θα καταφέρουν να λύσουν στη στιγμή κάθε απορία και ανασφάλεια για το μέλλον της επιχείρησής σας, αλλά συγχρόνως -έχοντας μία συνολική «εικόνα» των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του Amazon FBA και Amazon FBM- θα σας δώσουν την ευκαιρία να λάβετε εκείνη την απόφαση που θα είναι η πιο ωφέλιμη τόσο για εσάς όσο και για την επιχείρησή σας. 

Με πληροφορίες από nuancedmedia.com

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!