Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αξιολογήσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους πωλητές που δραστηριοποιούνται στην Amazon. Αυτό συμβαίνει διότι οι κριτικές που συγκεντρώνονται για ένα προϊόν, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στην σειρά κατάταξης αλλά και το conversion rate του, δηλαδή το ποσοστό των επισκεπτών που τελικά θα ολοκληρώσουν την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τα καλά νέα, βέβαια, είναι πως πλέον με το Amazon Vine, το οποίο παρέχεται από την ίδια την πλατφόρμα, οι πωλητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύ πιο εύκολα και άμεσα περισσότερες αξιολογήσεις για ένα προϊόν και έτσι, να αυξήσουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία της επιχείρησής τους. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο εργαλείο και τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και τους λόγους που αξίζει να επενδύσει σε αυτό ένας πωλητής.

Ποια είναι η λειτουργία του Amazon Vine και ποιος ο ρόλος των «product testers»

Σύμφωνα με την Amazon, το Amazon Vine αποτελεί μία ομάδα από εκλεκτούς δοκιμαστές προϊόντων, δηλαδή την crème de la crème των πελατών της πλατφόρμας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ομάδα καταναλωτών, η οποία έχει καταφέρει να διακριθεί στην πλατφόρμα, ακριβώς επειδή προσφέρει χρήσιμες και εύστοχες αξιολογήσεις υψηλής ποιότητας, στα προϊόντα που έχει δοκιμάσει. Οπότε, η Amazon προσκαλεί τους συγκεκριμένους πελάτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν ένα προϊόν και έπειτα, να πραγματοποιήσουν μία αναλυτική κριτική για αυτό. Παρόλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να ανελιχθεί κάποιος σε «product tester» από απλός πελάτης, είναι μέσω των αξιολογήσεων που κατοχυρώνει. Διότι όσο πιο χρήσιμες είναι οι αξιολογήσεις του για τους υπόλοιπους καταναλωτές της πλατφόρμας, τόσο πιο πιθανό είναι να επιλεχθεί ως «product tester». Κάπως έτσι, μέσω του Amazon Vine οι πωλητές επωφελούνται αποκτώντας περισσότερες αξιολογήσεις για τα προϊόντα τους, ενώ το καταναλωτικό κοινό εν γένει, αποκτά μία πιο ολοκληρωμένη, ειλικρινή και αμερόληπτη κριτική για τα προϊόντα, από τους πιο αξιόπιστους κριτικούς που υπάρχουν στην πλατφόρμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του Amazon Vine

Είναι αλήθεια πως το Amazon Vine αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους πωλητές, διότι τους εξασφαλίζει γρήγορα και εύκολα πολλές αξιολογήσεις για τα προϊόντα τους, ακόμη και για εκείνα που δεν έχουν κατοχυρωθεί στην πλατφόρμα ή αποτελούν νέες προτάσεις στην αγορά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι αξιολογήσεις που συγκεντρώνονται για ένα προϊόν, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την τελική απόφαση ενός καταναλωτή για το αν θα προχωρήσει στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αρκετοί είναι οι πωλητές που δυσανασχετούν με το γεγονός πως δεν έχουν καμία επιρροή στις αξιολογήσεις και κυρίως, δεν έχουν τρόπο επικοινωνίας με τους product testers, αφού η διαδικασία ελέγχου πραγματοποιείται απευθείας μέσω της Amazon. Συνεπώς, αν προκύψει κάποια αρνητική αξιολόγηση δεν έχουν τη δυνατότητα να την ανατρέψουν ή να την αναιρέσουν, ενώ η συγκεκριμένη κριτική θα φέρει και μία πράσινη ένδειξη, η οποία θα αναγράφει «Vine Customer Review of a Free Product» και θα πιστοποιεί πως προέρχεται από έναν αξιόπιστο πελάτη επιλεγμένο από την Amazon.

Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις παροχές που σου προσφέρει το Amazon Vine

Αν είσαι πωλητής στην Amazon και ενδιαφέρεσαι να αξιοποιήσεις τις παροχές που προσφέρει το AmazonVine, δίνοντας δωρεάν προϊόντα για έλεγχο και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κριτικές, έχει σημασία να γνωρίζεις πως πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία. Αρκεί να επισκεφθείς το τμήμα Seller Central, να μπεις στο Amazon Advertising και να επιλέξεις το «Vine». Στη σελίδα που θα σου ανοίξει, θα έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου για το πρόγραμμα δοκιμής προϊόντων. Έπειτα, θα πρέπει να καθορίσεις το ASIN και τον συνολικό αριθμό των προϊόντων που θέλεις να προωθήσεις στους product testers, ενώ θα μπορείς να επιλέξεις μέχρι και 30 κωδικούς. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα περάσουν στη δεξαμενή που συγκεντρώνονται τα προϊόντα που είναι προς δοκιμή, ενώ οι product testers θα έχουν ένα περιθώριο 30 ημερών μέχρι να καταχωρήσουν την αξιολόγησή τους για κάποιον προϊόν. Όσο για το κόστος του προγράμματος, ανέρχεται στα 170 ευρώ για κάθε εγγεγραμμένο προϊόν και εξασφαλίζει 30 κριτικές, οπότε κάθε έλεγχος κοστολογείται στα 5,66 ευρώ.

Κλείνοντας, αν αναρωτιέσαι αν αξίζει να επενδύσεις στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Amazon Vine, να ξέρεις πως η απάντηση που ψάχνεις «κρύβεται» στην ποιότητα του προϊόντος που διαθέτεις. Αν αισθάνεσαι σίγουρος για το προϊόν σου και δεν σε αποθαρρύνει η σκέψη μίας αρνητικής κριτικής, μπορείς μέσω της συγκεκριμένη υπηρεσίας να το αναδείξεις και να το κάνεις ακόμη πιο ανταγωνιστικό μέσα στην πλατφόρμα. 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!