Για εσάς, που αναζητάτε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο που να δίνει λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τόσο τα offline όσο και τα online καταστήματα και δεν είναι άλλο από το απόθεμα, ιδού η απάντηση: Dropshipping.

Διότι, μπορεί στα ηλεκτρονικά καταστήματα, να υπάρχει το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του μειωμένου πάγιου κόστους -από την ενοικίαση χώρου, τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού για παράδειγμα, ωστόσο τα ζητήματα αποθήκευσης, διαχείρισης και αποστολής των προϊόντων προς τους πελάτες συνεχίζουν να απασχολούν τους ιδιοκτήτες τους, αυξάνοντας τα έξοδα της επιχείρησης. 

Κάπου εδώ λοιπόν, κάνει την εμφάνισή του το Dropshipping, εισάγοντας στη σχέση προμηθευτή-πελάτη και έναν τρίτο παράγοντα: Τον μεσάζοντα, ο οποίος είναι εκείνος που θα λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πώς λειτουργεί το dropshipping

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε, μαθαίνοντας πώς λειτουργεί το dropshipping. Το ηλεκτρονικό κατάστημα, λοιπόν, αντί να διατηρεί απόθεμα και χώρο αποθήκευσης, συνιστά ουσιαστικά μία «ηλεκτρονική βιτρίνα», αγοράζοντας απευθείας τα προϊόντα που χρειάζεται, ώστε να εκπληρώσει τις παραγγελίες του, από κάποιον προμηθευτή σε τιμή χονδρικής.

Οι υποχρεώσεις του μεσάζοντα-ηλεκτρονικού καταστήματος αφορούν, κυρίως, στη διαχείριση των πελατειακών σχέσεων, τη διατήρηση και απόκτηση νέων πελατών και την επεξεργασία των παραγγελιών. Με τη σειρά του ο προμηθευτής, που διαθέτει ήδη τα προϊόντα και την αποθήκη, αναλαμβάνει τη διαχείριση και την αποστολή των προϊόντων στον τελικό πελάτη.

Τα πλεονεκτήματα του Dropshipping

Το Dropshipping είναι το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο για επίδοξους επιχειρηματίες που θέλουν να δοκιμαστούν σε διαφορετικές επιχειρηματικές ιδέες και να εμβαθύνουν στην αγορά και στις ανάγκες της με περιορισμένο κίνδυνο. Μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του Dropshipping είναι:

Χαμηλό κεφάλαιο εκκίνησης

Το μεγαλύτερο, ίσως, πλεονέκτημα που μπορεί να σας προσφέρει το Dropshipping είναι η δυνατότητα να ξεκινήσετε μία επιχείρηση με ελάχιστο αρχικό κόστος, χωρίς δεσμεύσεις κεφαλαίων για αγορά αποθεμάτων. Πληρώνετε για ένα προϊόν, μόνο εάν έχετε πραγματοποιήσει την πώληση και έχετε λάβει τα χρήματα από τον πελάτη!

Γρήγορο ξεκίνημα

Το ξεκίνημα μίας επιχείρησης δεν υπήρξε ποτέ πιο εύκολο και πιο γρήγορο! Τα μόνα που θα χρειαστείτε, αρχικά, είναι ένα μικρό κεφάλαιο για την κατασκευή ενός e-shop, ένας υπολογιστής, σύνδεση στο Διαδίκτυο και ένας καλός προμηθευτής, που θα φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα.

Μπορείτε, ακόμη, να ξεκινήσετε το Dropshipping δημιουργώντας, απλώς, ένα store σε διεθνείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το eBay, η Amazon και το AliExpress.

Εύκολη διαχείριση

Η διαχείριση μίας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου γίνεται σαφώς ευκολότερη, όταν δεν διαχειρίζεστε άμεσα τα ίδια τα φυσικά προϊόντα. Με το Dropshipping, θέματα όπως η λειτουργία μίας αποθήκης, η παρακολούθηση των αποθεμάτων, η διαδικασία της συσκευασίας, η αποστολή και επιστροφή προϊόντων δεν θα σας απασχολήσουν ποτέ!

Μειωμένο ρίσκοΤο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε τα αποθέματα και ό,τι αυτό συνεπάγεται – έξοδα ενοικίου αποθήκης, πάγιους λογαριασμούς, έξοδα συντήρησης και αποστολής προϊόντων κ.ά. – πέρα από το ότι σας εξοικονομεί χρήματα, ελαχιστοποιεί και τον κίνδυνο απώλειας, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζατε!

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω πλεονεκτημάτων, το Dropshipping σάς επιτρέπει να αφιερώσετε όλον τον χρόνο και την ενέργειά σας στις πωλήσεις και στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας. Επιπλέον, σας παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρετε μία ευρεία ποικιλία δημοφιλών προϊόντων στο κοινό σας, δίχως επιπρόσθετα κόστη.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας

Share the knowledge!