Το κύριο πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στη νέα επιχειρηματικότητα έχει να κάνει με ζητήματα νοοτροπίας και mindset. Πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα το μυαλό σας και να ακολουθήσετε την σωστή νοοτροπία για να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση. Ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι το θεωρούν ρίσκο να ξεκινήσουν κάτι καινούριο. Θα χρειαστεί επομένως να προσαρμόσετε εν μέρει τον τρόπο σκέψης σας.
Υπάρχουν κάποια βασικά ζητήματα νοοτροπίας που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους περισσότερους ανθρώπους και τους «κρατούν πίσω». Υπάρχει όμως και εκείνος ο τρόπος σκέψης που θα πρέπει να υιοθετήσετε αν θέλετε να ακολουθήσετε το δρόμο της επιτυχίας. Το πρώτο πράγμα, το οποίο και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, είναι να δίνετε το παρόν. Λέγεται ότι “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” και το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας με οτιδήποτε κι αν καταπιανόμαστε είναι το να είμαστε «εκεί» από την αρχή, σωματικά και πνευματικά. Και μετά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Πρέπει λοιπόν να δώσετε το 100%. Να έχετε πάντα κατά νου πώς σε ό, τι επικεντρωνόμαστε, αυτό αναπτύσσεται. Είτε αυτό είναι ο γάμος σας είτε κάποιο project που έχετε αναλάβει παράλληλα με τη δουλειά σας και το προχωράτε τα σαββατοκύριακα, οτιδήποτε στο οποίο αφιερώνετε χρόνο και προσοχή σίγουρα θα αναπτυχθεί. Αν αφιερώνετε για παράδειγμα δέκα λεπτά καθημερινά στο να παίζετε βιολί, θα γίνετε καλύτερος σε αυτό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα μας.
Για κάποιο λόγο όμως οι άνθρωποι ξεχνούν αυτή τη βασική αρχή όταν έχει να κάνει με το χτίσιμο μιας επιχείρησης. Πρέπει να είστε συνεπείς και να αφιερώνετε χρόνο καθημερινά δουλεύοντας πάνω στην επιχείρηση σας. Αν δίνετε το 100% με συνέπεια τότε θα έρθει και η επιτυχία.
-Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι το πώς να αποφύγετε τη νοοτροπία της «έλλειψης», ή αυτό που θα αποδίδαμε στα αγγλικά με τον όρο scarcity mindset. Υπάρχουν δύο είδη νοοτροπίας για τα οποία συζητούν οι άνθρωποι όταν μιλούν για επιχειρηματικότητα. Η έλλειψη και η αφθονία. Εσείς ποια νοοτροπία υιοθετείτε; Εκείνη που οδηγείται από την έλλειψη ή εκείνη που οδηγείται από την αφθονία; Σύμφωνα με την πρώτη, υπάρχουν τόσοι πετυχημένοι άνθρωποι εκεί έξω που εκ των πραγμάτων είναι λιγότερο πιθανό για εμένα να πετύχω. Ένα mindset που στηρίζεται στην έλλειψη θα ισχυριζόταν ότι υπάρχουν πεπερασμένος αριθμός χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά, άρα το γεγονός ότι εσύ είσαι πετυχημένος και πλούσιος σημαίνει αυτόματα ότι εγώ δεν μπορώ να γίνω. Άλλα δεν λειτουργεί έτσι η αγορά. Πρέπει να αντηληφθείτε ότι δεν υπάρχει όριο στην ευκαιρία, δεν υπάρχει όριο στα χρήματα. Κάποιος ο οποίος υιοθετεί τη νοοτροπία της έλλειψης θα πει: Α, αυτό το άτομο είναι πετυχημένο άρα εγώ δεν μπορώ να είμαι. Αντίθετα κάποιος που ακολουθεί τη νοοτροπία της αφθονίας θα πει: Αυτό το άτομο πέτυχε, άρα θα είναι ακόμη πιο εύκολο για μένα απλά να αντιγράψω αυτό που έκαναν, να διαμορφώσω αυτό το επιτυχημένο μοντέλο και να το βελτιώσω.
Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο mindset, της έλλειψης και της αφθονίας. Ως επιχειρηματίας είναι αναγκαίο να υιοθετήσετε τη νοοτροπία της αφθονίας. Αν το μυαλό σας λειτουργεί με βάση το σκεπτικό της έλλειψης, αν προσπαθείτε πάντα να αυτοπεριορίζεστε δεν πρόκειται να αναπτυχθείτε. Θα μείνετε κολλημένοι ακριβώς εκεί που είστε γιατί δεν συνεργάζεστε, δεν μοιράζεστε πληροφορίες, δεν αδειάζετε το μυαλό σας ώστε να λάβετε περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες που θα σας βελτιώσουν σαν άτομο. Προσαρμόστε το σκεπτικό σας λοιπόν στην «αρχή της αφθονίας» για να πετύχετε στον επιχειρηματικό κλάδο, αφού ένα τέτοιο mindset είναι απολύτως απαραίτητο για μια επιτυχημένη πορεία.
Leave a Reply